24 Ekim 2013 Perşembe

Ev Yapımı Hamburger



Malzemeler:
Kıyma
Baharat
Kaşar Peyniri
Hamburger Ekmeği
Marul
Ketçap
Mayonez
Patates

Hazırlanışı:
Kıymaya pul biber,kekik,karabiber,tuz ve başka ne istiyorsak koyuyor biraz yoğuruyoruz daha sonra tüm kıymayı koca bi yuvarlak yapıp avucumuzda hafif eziyoruz. Haburgerimiz homemade yani ev yapımı oldugu için çok fazla ezmeden kalınca bir köfte oluşturuyoruz 5-6 dakika kadar buz dolabında dinlendiriyoruz.. Bu sırada patateslerimizi soyup kızartmak için hazır hale getirebiliriz.. Fırınımızı da önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıtmayı unutmayalım.. Yağın da altını açıp kızmaya bırakalım.. Daha sonra bir tava alıyor altını açıyor ve çook iyi kızması için bi süre bekliyoruz ve köftemizi koyarak mühürlüyoruz ki fırına attıgımızda içindeki suyun dışarı çıkmasını engelleyelim.. Mühürleme işlemi sırasında köftemizin küçülmemesi için elimizle ya da bi spatula yardımıyla hafif hafif üzerine bastıralım. Köfteyi çevirmek için çok acele etmeyelim ki yapışan kısımlar tavada kalmasın.. Mühürlediğimiz köfteyi bir tabağa alıp bir iki dakika daha bekletelim. Bu sırada kızan yağımıza patateslerimizi atalım. Hamburgerimizin üzerine kestiğimiz kalın kaşar peyniri dilimlerini yerleştirelim ve fırına koyalım. Tepsiye yağlı kağıt koyalım ya da tepsiyi biraz yağlayalım ki yapışmasın.. Kaşar iyice eridiğinde köftemizi çıkarıp hamburger ekmeğimizin içine koyalım.. Ben hamburgerime ketçap,mayonez ve marul koydum ama burda ne koycağınız tamamen sizin zevkinize kalmış.. Patateslerimizi de tabağımıza alıp nefis ev yapımı, çok daha sağlıklı hamburgerimizi yiyelim.. 

17 Ekim 2013 Perşembe

Bayram..

Hem 19 yaşında hem de çok geleneksel olmayan bi insan olarak belki de ahhh nerde o eski bayramlar demem pek doğru olmaz ama yine de söyleyeceğim. Gerçekten nerde o eski bayramlar! Küçüklüğümde bayramla ilgili sevdiğim şeyler yeni kıyafetler almak, harçlık toplamak bi de tabi ki o heyecan ve neşeyle uyanıp babaanneye koşmak, aşağıda kurban kesilirken yukarıda heyecanla bitmesini beklemek ve tabi ki bol bol çikolata yemekken iş daha adlarını bilmediğim, bayramdan bayrama gördüğüm akraba ziyaretlerine gelince suratım düşer, her gittiğimiz evden sonra kaç kişi kaldı diye sormaya başlardım.. Tek tek merdivenleri tırman, ayakkabıları çıkar, herkesin elini öp, büyükler tarafından öpül ki vıcık vıcık öpülmekten hiç hoşlanmayan bi insan olan ben için bunlar bi işkenceye dönüşebiliyordu.. Zaman geçtikçe ziyaret edilicek insanlarla beraber ziyaretler de azaldı.. Son bi kaç senedir bayram ziyaretimiz anneanne ve babaanneden ibaretti ki anneaneyi de kaybetmekle beraber bu sene kaldı sadece babaanne.. Ama memleketten taşındığım ilk seneden aman gitmeyelim annemler gelir demekle beraber bu seneyi İstanbul'da geçirmeye karar verdim.. Ve daha bayram sabahına gözümü açar açmaz camdan aşağı bakıp süslenmiş ziyarete giden insanları görünce çok duygulandım bu nasıl bayram neden gitmedik ki moduna girdim hemen.. Annem ve kardeşim gelse de babamı, ziyaret edilcek tek hane olan babaanneyle dedeyi göremediğimiz için üzülmedim desem yalan olur. Büyüdükçe,yaşadıkça anlıyorum bayramların kıymetini ve neşesini ama ne yazık ki büyüdükçe bu değerlerin kaybolduğunu da görüyüorum.. Diceğim o ki siz siz olun bayramların ve henüz kaybetmediğiniz sevdiklerinizin kıymetini bilin.. Hepinize iyi bayramlar dilerim..

13 Ekim 2013 Pazar

Kakaolu Muzlu Kek







Malzemeler:

2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
100 gr tere yağ
Yarım su bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
20 gr kakao
2 su bardağından bir parmak eksik un
2-3 adet muz

Hazırlanışı: 

Yumurta ve şekeri şekerler erinceye dek çırpıyoruz. Yağı,Kakaoyu ve suyu bir tencerede ara ara karıştırarak kısık ateşte eritiyoruz. Daha sonra üzerine vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz.Karışım soğuduktan sonra çırptığımız yumurta ve şekerin üzerine ekliyor tekrar çırpıyoruz daha sonra yavaş yavaş unu ve kabartma tozunu ekliyoruz.. Doğradığımız muzları da ekleyip kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Ben 3 muz kullandım ama kek piştikten sonra muz tadı bana çok yoğum geldi ve pişip yumuşamış muzun ağzıma gelmesinden çok hoşnut kalmadım. O yüzden 2 muzu püre haline getirip karışma eklersek ve muz sadece tadını verse daha iyi olur diye düşünüyorum bir dahakine öyle deneyip sizinle sonucu paylaşırım.. 170 derece önceden ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Süslemek için mandalina kullandım o konudaki tercihler size kalmış..

8 Ekim 2013 Salı

Sebzeli Makarna




Malzemeler: 
Kabak
Havuç 
Patates 
Kıyma
Soğan
Makarna 
Yoğurt
Salça

Hazırlanışı:
Aslına bakarsanız varolan bi tarif midir bilmem ama alıp da bi türlü yapmadığımız kabaklarımızı bozulmadan değerlendirmek amaçlı ablamla giriştik bir yemeğe.. Öncelikle yağda kavurduğumuz soğana kıymayı da ekleyip kavuruyoruz daha sonra biraz salça ekleyip karıştırıyoruz. Kabak, patates ve havuçları küp küp doğrayıp atıyoruz içine.. Burda elinizde kalan sebzeleri değerlendirebilirsiniz tabi illa kabak,patates,havuç olması gerekmez, biz öğrenciyiz ne arar kıyma dolapta derseniz koymayadabilirsiniz.. Neyse attık malzemelerimizi koyduk üstüne su attık tuzunu bıraktık pişirmeye.. 

Makarnaya gelicek olursak bildiğimiz makarna ama ben bilmiyorum diyenler için anlatalım; Kettle yardımıyla kaynattığımız suyu tencereye koydugumuz makarnanın üzerini biraz geçicek kadar koyuyor içine tuz atıyor ve yapışmasın diye de biraz sıvı yağ damlatıyoruz.. Ben suyun içine toz acı biber ve kekik atıyorum tercih meselesidir baharat işi,size kalmış.. Makarnamız haşlandıktan sonra süzüyor sıvı ve tereğayı erittiğimiz tencereye döküyor ve karıştırıyoruz ve öğrencilerin vazgeçilmezi makarnamız hazır..

Makarnamızı tabağımıza alalım üzerine başka bi kapta çırptıgımız yoğurdu koyalım üstüne de suyunu süzdürerek aldığımız sebzelerimizi de ekleyip son dokunuş olarak kırmızı toz biber ve kekik serpiştirelim ve yemeğimiz hazır.. yok ben beraber yemem derseniz alın bi tabağa sebzenizi,bi tabağa makarnanızı indirin mideye!


29 Ağustos 2013 Perşembe

Limonlu Kek





Malzemeler:
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Limon kabuğu rendesi
Un

Hazırlanışı:
Öncelikle yumurta,şeker,sıcak suyu çırpıyoruz fakat bu çırpma işlemi sırasında kabımızın altına başka bir kapta sıcak su koyuyoruz veya ocakta su kaynatıp tencerenin üzerinde çırpıyoruz. Daha sonra un hariç diğer bütün malzemeleri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. iyice çırptıktan sonra yavaşça un eklemeye başlıyoruz. kekimizin kıvamını diğer kek hamurlarından daha sıvı olucak şekilde ununu azar azar çırparken ekliyoruz. daha sonra yağladığımız kek kalıbına hamurumuzu döküp 180 derecelik fırında kabarıp pişinceye kadar bekliyoruz.
not: Ben bazen içine kıyılmış fındık da ekliyorum o da güzel bir lezzet katıyor. Hiç denemedim ama bence portakal kabuğu da güzel olabilir..
  
Bir kere de böyle mini kalıplarda denedim lezzet ve görüntü olarak memnun kaldım fakat hamur kendine kabarmak için yeterli alan bulamadı hamurun daha güzel pişmesi için önerim normal kek kalıbında yapmanızdır.Yine de fotoğrafını sizlerle paylaşmak istedim belki bunu da denemek istersniz..

Afiyet olsunn 

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Lazanya



 Malzemeler:
İçi için;
Kıyma
Soğan 
Domates
Havuç
Salça
Sosu için;
Un
Tereyağ
Süt
Üzeri için;
Kaşar peyniri


Hazırlanışı:
Öncelikle bu defa malzemeleri tam ölçüleriyle yazamadığım için özür diliyorum ama yine de açık bir şekilde anlatmaya çalışıcam. Ben Barilla'nın ön pişirme gerektirmeyen lazanyasını kullanıyorum.İlk olarak iç malzemeyi hazırlıyoruz.Yemeklik doğradığımız soğanı yağda kavuruyoruz ve kıymayı ekliyoruz(ben 500 gr. kıyma kullandım) Kıymayı da biraz kavurduktan sonra kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğradığımız domatesi ve rendelediğimiz havucu ekliyoruz.(Burada malzemeler için sayı vermedim çünkü yapacağınız miktara göre değişir ben 1 adet soğan 1 adet havuç 2 adet domates kullandım)Daha sonra 2-3 yemek kaşığı salça ekleyip üstünü biraz geçicek kadar su ekleyip iyice karıştırıyor son olarak da baharatlarını ekleyip suyunu çekene kadar pişmeye bırakıyoruz. Beşamel sos hemen donan bi sos olduğu için kıyma piştikten sonra yapmayı tercih ediyorum. Sos için tencereye sıvıyağ ve tereyağ koyuyoruz, yağ eridikten sonra un ekleyip kavuruyoruz. Daha sonra sütünü ekliyoruz ve bu işlemi yaparken çok hızlı olmalıyız ki sos topak topak olmasın. (Ben bu işlemi kolaylaştırmak için sütü eklerken mikserle çırpıyorum bir yandan) Son olarak bir tutam tuz ve isterseniz birazda kaşar peyniri katabilirsiniz.. Kaynayana kadar hiç bırakmadan karıştırmayı da unutmuyoruz tabii.. ( beşamel sos katılaştığı için sütü fazla koyup sosu fazla yapmanızı tavsiye ederim ben 1 kutudan biraz daha fazla süt kullandım fakat 8 kişilik lazanya yaptım )

Sosumuz olduktan sonra borcamın dibine önce beşamel sos koyuyoruz üzerine lazanya yapraklarını diziyoruz tekrar beşamel sos,üstüne kıyma ve üzerine lazanya yaprakları sonra tekrar beşamel,kıyma,lazanya.. Bu işlemi kıymamız ve sosumuz bitene kadar tekrarlıyoruz en son kata sadece beşamel sos döküp üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini koyup 200 derecelik fırında kaşar eriyip üzeri kızarana kadar pişiriyoruz..

Tarif biraz uzun görünebilir malzemeleri ölçülü vermediğim için belki karışık da gelebilir ama aslında gerçekten hiç zor değil ve deneye deneye en iyi lazanyaya ulaşabilirsiniz. Ben tam bir lazanya aşığıyım ve ilk denememde berbat bir lazanya yapmıştım, yapraklar beşamel sosa iyice bulanmadığı için kıtır kıtır pişmemiş bir lazanya yemiştim ama peşini bırakmadım defalarca denedim ve şuanda gerçekten iyi yaptığımı söyleyebilirim :)
Takıldığınız noktada yardım etmek için sorularınızı bekliyo olucam ve şunu söylemek istiyorum: Eğer bir şeyi başarmak istiyorsanız ilk deneme sizi asla vazgeçirmesin en sonunda en iyiye mutlaka ulaşırsınız .. 

Leziz günler dilerim..

28 Temmuz 2013 Pazar

Milföy Bohçasında Et Sote

Malzemeler:
Parça et 
3 adet orta boy domates
1 adet orta boy soğan 
2 yemek kaşığı salça 
Et suyu veya normal su 
Milföy hamuru
Sıvı yağ

Hazırlanışı: 
Etleri haşlayıp suyunu bir kenara ayırıyoruz. Yemeklik doğradığımız soğanı sıvı yağ ve birazda tereyağ eklediğimiz tava da iyice kavuruyoruz üzerine haşladığımız etleri koyup biraz kavuruyoruz daha sonra üzerine küp küp doğradığımız domatesleri ve salçayı ekleyip et suyu da ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Güveçlere milföy hamurunu yayıp üzerine etlerimizi koyuyoruz üzerine de kaşar rendeleyip milföyü kapatıyoruz. ( milföy 2 parça olduğu için kesmeyip tek bir parça gibi kullandım) daha sonra 180derecelik fırında milföy kabarana kadar pişiriyoruz. 

Afiyet olsun 

29 Nisan 2013 Pazartesi

Krem Karamel Kek

Malzemeler

Kek için;
3 Yumurta
1 Su Bardağı Şeker
1,5 Su Bardağı Un
1 Çay Bardağı Süt
Yarım Çay Bardağı Sıvıyağ
Kabartma tozu

Krem için;
2 Su Bardağı Süt
1 Yemek Kaşığı Şeker
4 Yumurta

Karamel için;
1 Su Bardağı Şeker

Yapılışı:

Öncelikle karamel yapıyoruz. Şekeri bir tavaya koyup eritiyoruz ve karameli yaparken tavaya kesinlikle kaşık sürmüyoruz şeker kendiliğinden oluşuyor rengi ne kadar koyulaşırsa karamel o kadar acılaşır.Karameli yağladığımız delikli kek kalıbına döküyoruz. Daha sonra kremi yapıyoruz bütün malzemeleri mikserle çırpıp karameli döktüğümüz kalıbın üzerine döküyoruz. Sütün çok fazla köpürmemesine özen göstermeliyiz. Daha sonra kekimizi yapıyoruz öncelikle şeker ve yumurtayı çırpıp daha sonra sütü, yağı ekleyip en son da unu ve kabartma tozunu ekliyoruz. Kakaolu kek isterseniz bu aşamada kakao da koyabilirsiniz. Ve kekimizi de kalıbımıza döküyoruz. Kalıpta oluşan kötü sıvı görüntüye aldanmayın piştiğinde güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. Kekimizi sıcak su koyduğumuz bir borcamın içinde 175 derece önceden ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Keki çıkarttıktan sonra soğutup buz dolabına koyuyoruz ve bir gün bekletiyoruz. Bir gün sonra keki çıkarırken karamel donmuş olcağı için yine sıcak su dolu bir kapta 10-20 sn kadar bekletip daha sonra kekimizi kalıptan çıkartabiliriz.

Afiyet olsun


Tavuk sote

Malzemeler:
Sotelik doğranmış tavuk göğsü
1 Orta Boy Kuru Soğan
1 Adet Kırmızı Biber
1 Adet Yeşil Biber
1-2 Yemek kaşığı Salça
Tereyağı,Sıvıyağ
Baharat

Yapılışı:
Önce tavuğumuzu haşlayıp suyunu bir kaba alalım. Biraz tereyağını tenceremizde eritip biraz da sıvıyağ ekleyelim. Piyazlık doğradığımız soğanları kavurup jülyen doğradığımız biberleri ekleyelim hepsi kavrulduktan sonra tavuğumuzu ekleyelim.
Tavukları da soğan ve biberlerle beraber biraz kavurduktan sonra kenara ayırdığımız tavuk suyunu ekleyelim kullandığımız tavuk miktarına göre normal su da ilave edebiliriz. 1-2 yemek kaşığı salça ekleyip suda eritelim, tuz karabiber,pul biber vs dilediğimiz baharatları koyalım ve pişmeye bırakalım. Ben tavuklarla beraber küp küp doğradığım 1 Orta boy patatesi de ekledin arzu ederseniz koyabilirsiniz. Tavuklaro zaten haşladığımızdan suyunu çektiğinde pişmiş olucaktır. Eğer patates koyarsanız patateslerin pişme durumuna göre ekstra su ilave edebilirsiniz ve piştiğinde altını kapatıp servis edebilirsiniz.

Afiyet olsunn

Zeytinyağlı Fasulye

Malzemeler:
1 kg Taze Fasülye
2 Adet Orta Boy Kuru Soğan
2 Diş Sarımsak
1 Çay Fincanı Zeytinyağı veya Ayçiçek yağı
4 Adet Kesmeşeker
2 Adet Büyük Boy Domates
1 Çay Kaşığı Salça
1 Tatlı Kaşığı Tuz

Yapılışı:
Taze fasulyeleri kırın ve yıkayın. Kuru soğanları yemeklik şekilde küp küp doğrayın. Sarımsakları dilimleyin. Domatesleri soyup küp küp doğrayın veya rendeleyin. Geniş tabanlı bir zeytinyağlı tenceresine zeytinyağını koyun. Soğanı, şeker, tuz ve sarımsakları ilave edip orta ateşte soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Üzerine taze fasulyeleri ilave edin. Suyunu ekleyip üzerine doğranmış domatesi yayın ve salçayı koyun, salçayı suda eritip kapağını kapatın hiç karıştırmadan orta ateşte pişmeye bırakın.
Kaynamaya başladığında ocağı kısın. 30 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra yemeye hazır.

Afiyet olsunn:)