11 Ağustos 2014 Pazartesi

Frambuazlı Cheesecake



    

Malzemeler :

Tabanı için;

1,5 paket yulaflı bisküvi (tercihen eti burçak)
1/2 çay bardağı tereyağı

Peynirli iç kısmı için;

2 paket labne peyniri
1 paket krema
1/2 su bardağı şeker 
1 yumurta 
1 kaşık un
1 paket vanilya

Frambuaz sosu için; 

1 su bardağı frambuaz 
1 çay bardağı toz şeker 
1 kaşık nişasta
1/2 çay bardağı su 

Hazırlanışı;

Mutfak robotunda çekip toz haline getirdiğimiz bisküviyi erittiğimiz tereyağı ile iyice karıştırıyoruz. Kelepçeli kek kalıbının dibini yağlı kağıt ile kaplayıp kenarlarını iyice yağladıktan sonra bisküvi karışımı kalıbın dibine döküp elimizle yayıyoruz ve kenarları da 1 cm cıkıcak şekilde bir taban oluşturuyoruz. Daha sonra kalıbı buz dolabına koyuyoruz. Kek kalıbının kelepçeli olması önemli bir detay aksi takdirde keki çıkaramazsınız. Bisküvi tabanımız dolapta sertleşirken içini hazırlıyoruz. Bir kabın içine labne peynirlerini koyuyoruz. Bu aşamada labneleri direk içine boşaltmak yerine kaşıkla koymalısınız ki içinde biriken su da dökülmesin. Üzerine şekeri de döküp şeker iyice eriyene kadar çırpıyoruz. Üzerine kremayı da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Ardından yumurtayı ekleyip cırpıyoruz ve son olarak da unu ve vanilini ekleyin. Çırpma işlemi sırasında düşük ayarda iyice karıştırmalıyız yüksek ayar köpürmesine ve kekin üstünde kabarcıklar oluşmasına sebep olur. Buz dolabından kalıbı çıkartıp hazırladığımız karışımı içine yavaşça döküyoruz ve 160 derecelik fırında 45 dakika 1 saat arası pişiriyoruz. Kalıbı salladığınızda kekin kenarları sert ortası hafif sallanıyorsa kek pişmiş demektir sallanıyo diye pişirmeye devam etmeyin. Kek piştikten sonra fırını kapatalım fakat keki fırından çıkartmayıp fırın kapağını aralık bırakıp 1 saat kadar fırının içinde dinlendirelim. Üzerinin sosunu keki fırından cıkartınca hazırlayabiliriz. Üzeri için tencereye aldığımız frambuazların üzerine şekeri ekleyip orta ateşte şeker eriyinceye kadar pişiriyoruz. 1 kaşık nişastayı yarım çay bardağı suyun içinde eritip frambuazların üzerine yavaşça döküp hızlıca karıştırıyoruz.Nişasta sosunuzun katılaşmasını sağlar eğer koyduğunuz nişasta az gelir ve sos sıvı olursa biraz daha ekleyerek koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. 1-2 dakika sonra ocaktan alın ve biraz soğumasını bekleyin. O sırada cheesecake'imizi dağıtmadan yavaşça kalıbından çıkartalım. Kenarlarının yapışmış olma ihtimaline karşı önce bir bıçağı kenarlarına batırıp sonra kelepçeyi açarsak keki parçalanmamış oluruz. Keki uygun bir tabağa aktardıktan sonra ılıyan frambuaz sosunu da üzerine yayıp buz dolabına koyuyoruz ve iyice 4-5 saat kadar bekletiyoruz. Hatta keki 1 gün dolapta bekletmenizi tavsiye ederim. 

Yapım aşaması uzun ve zahmetli de olsa sonucu güzel oluyor, pes etmeyin:) 

Afiyet olsun





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder