24 Ekim 2013 Perşembe

Ev Yapımı Hamburger



Malzemeler:
Kıyma
Baharat
Kaşar Peyniri
Hamburger Ekmeği
Marul
Ketçap
Mayonez
Patates

Hazırlanışı:
Kıymaya pul biber,kekik,karabiber,tuz ve başka ne istiyorsak koyuyor biraz yoğuruyoruz daha sonra tüm kıymayı koca bi yuvarlak yapıp avucumuzda hafif eziyoruz. Haburgerimiz homemade yani ev yapımı oldugu için çok fazla ezmeden kalınca bir köfte oluşturuyoruz 5-6 dakika kadar buz dolabında dinlendiriyoruz.. Bu sırada patateslerimizi soyup kızartmak için hazır hale getirebiliriz.. Fırınımızı da önceden 200 dereceye ayarlayıp ısıtmayı unutmayalım.. Yağın da altını açıp kızmaya bırakalım.. Daha sonra bir tava alıyor altını açıyor ve çook iyi kızması için bi süre bekliyoruz ve köftemizi koyarak mühürlüyoruz ki fırına attıgımızda içindeki suyun dışarı çıkmasını engelleyelim.. Mühürleme işlemi sırasında köftemizin küçülmemesi için elimizle ya da bi spatula yardımıyla hafif hafif üzerine bastıralım. Köfteyi çevirmek için çok acele etmeyelim ki yapışan kısımlar tavada kalmasın.. Mühürlediğimiz köfteyi bir tabağa alıp bir iki dakika daha bekletelim. Bu sırada kızan yağımıza patateslerimizi atalım. Hamburgerimizin üzerine kestiğimiz kalın kaşar peyniri dilimlerini yerleştirelim ve fırına koyalım. Tepsiye yağlı kağıt koyalım ya da tepsiyi biraz yağlayalım ki yapışmasın.. Kaşar iyice eridiğinde köftemizi çıkarıp hamburger ekmeğimizin içine koyalım.. Ben hamburgerime ketçap,mayonez ve marul koydum ama burda ne koycağınız tamamen sizin zevkinize kalmış.. Patateslerimizi de tabağımıza alıp nefis ev yapımı, çok daha sağlıklı hamburgerimizi yiyelim.. 

17 Ekim 2013 Perşembe

Bayram..

Hem 19 yaşında hem de çok geleneksel olmayan bi insan olarak belki de ahhh nerde o eski bayramlar demem pek doğru olmaz ama yine de söyleyeceğim. Gerçekten nerde o eski bayramlar! Küçüklüğümde bayramla ilgili sevdiğim şeyler yeni kıyafetler almak, harçlık toplamak bi de tabi ki o heyecan ve neşeyle uyanıp babaanneye koşmak, aşağıda kurban kesilirken yukarıda heyecanla bitmesini beklemek ve tabi ki bol bol çikolata yemekken iş daha adlarını bilmediğim, bayramdan bayrama gördüğüm akraba ziyaretlerine gelince suratım düşer, her gittiğimiz evden sonra kaç kişi kaldı diye sormaya başlardım.. Tek tek merdivenleri tırman, ayakkabıları çıkar, herkesin elini öp, büyükler tarafından öpül ki vıcık vıcık öpülmekten hiç hoşlanmayan bi insan olan ben için bunlar bi işkenceye dönüşebiliyordu.. Zaman geçtikçe ziyaret edilicek insanlarla beraber ziyaretler de azaldı.. Son bi kaç senedir bayram ziyaretimiz anneanne ve babaanneden ibaretti ki anneaneyi de kaybetmekle beraber bu sene kaldı sadece babaanne.. Ama memleketten taşındığım ilk seneden aman gitmeyelim annemler gelir demekle beraber bu seneyi İstanbul'da geçirmeye karar verdim.. Ve daha bayram sabahına gözümü açar açmaz camdan aşağı bakıp süslenmiş ziyarete giden insanları görünce çok duygulandım bu nasıl bayram neden gitmedik ki moduna girdim hemen.. Annem ve kardeşim gelse de babamı, ziyaret edilcek tek hane olan babaanneyle dedeyi göremediğimiz için üzülmedim desem yalan olur. Büyüdükçe,yaşadıkça anlıyorum bayramların kıymetini ve neşesini ama ne yazık ki büyüdükçe bu değerlerin kaybolduğunu da görüyüorum.. Diceğim o ki siz siz olun bayramların ve henüz kaybetmediğiniz sevdiklerinizin kıymetini bilin.. Hepinize iyi bayramlar dilerim..

13 Ekim 2013 Pazar

Kakaolu Muzlu Kek







Malzemeler:

2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
100 gr tere yağ
Yarım su bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya
20 gr kakao
2 su bardağından bir parmak eksik un
2-3 adet muz

Hazırlanışı: 

Yumurta ve şekeri şekerler erinceye dek çırpıyoruz. Yağı,Kakaoyu ve suyu bir tencerede ara ara karıştırarak kısık ateşte eritiyoruz. Daha sonra üzerine vanilyayı ekleyip karıştırıyoruz.Karışım soğuduktan sonra çırptığımız yumurta ve şekerin üzerine ekliyor tekrar çırpıyoruz daha sonra yavaş yavaş unu ve kabartma tozunu ekliyoruz.. Doğradığımız muzları da ekleyip kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Ben 3 muz kullandım ama kek piştikten sonra muz tadı bana çok yoğum geldi ve pişip yumuşamış muzun ağzıma gelmesinden çok hoşnut kalmadım. O yüzden 2 muzu püre haline getirip karışma eklersek ve muz sadece tadını verse daha iyi olur diye düşünüyorum bir dahakine öyle deneyip sizinle sonucu paylaşırım.. 170 derece önceden ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Süslemek için mandalina kullandım o konudaki tercihler size kalmış..

8 Ekim 2013 Salı

Sebzeli Makarna




Malzemeler: 
Kabak
Havuç 
Patates 
Kıyma
Soğan
Makarna 
Yoğurt
Salça

Hazırlanışı:
Aslına bakarsanız varolan bi tarif midir bilmem ama alıp da bi türlü yapmadığımız kabaklarımızı bozulmadan değerlendirmek amaçlı ablamla giriştik bir yemeğe.. Öncelikle yağda kavurduğumuz soğana kıymayı da ekleyip kavuruyoruz daha sonra biraz salça ekleyip karıştırıyoruz. Kabak, patates ve havuçları küp küp doğrayıp atıyoruz içine.. Burda elinizde kalan sebzeleri değerlendirebilirsiniz tabi illa kabak,patates,havuç olması gerekmez, biz öğrenciyiz ne arar kıyma dolapta derseniz koymayadabilirsiniz.. Neyse attık malzemelerimizi koyduk üstüne su attık tuzunu bıraktık pişirmeye.. 

Makarnaya gelicek olursak bildiğimiz makarna ama ben bilmiyorum diyenler için anlatalım; Kettle yardımıyla kaynattığımız suyu tencereye koydugumuz makarnanın üzerini biraz geçicek kadar koyuyor içine tuz atıyor ve yapışmasın diye de biraz sıvı yağ damlatıyoruz.. Ben suyun içine toz acı biber ve kekik atıyorum tercih meselesidir baharat işi,size kalmış.. Makarnamız haşlandıktan sonra süzüyor sıvı ve tereğayı erittiğimiz tencereye döküyor ve karıştırıyoruz ve öğrencilerin vazgeçilmezi makarnamız hazır..

Makarnamızı tabağımıza alalım üzerine başka bi kapta çırptıgımız yoğurdu koyalım üstüne de suyunu süzdürerek aldığımız sebzelerimizi de ekleyip son dokunuş olarak kırmızı toz biber ve kekik serpiştirelim ve yemeğimiz hazır.. yok ben beraber yemem derseniz alın bi tabağa sebzenizi,bi tabağa makarnanızı indirin mideye!